Our Recent Posts

Tags

#LeukeWijn: Sauternes, geen dessertwijn!

Afgelopen november was ik een paar dagen op pad met Bill Blatch. Voor mij de 'Godfather of Sauternes!' Nu is hij een ieeeeetsiepietsie ouder dan ik en schijnt hij met pensioen te zijn. Maar naar mijn mening stoppen wijnliefhebbers nooit.. en Bill dus ook niet. Deze dagen had hij een aantal proeverijen op de planning, mede georganiseerd via mijn werk. Met al zijn kennis en ervaring over Sauternes en Bordeaux kan je begrijpen dat het in zijn hoofd al vol genoeg is. Dus de dagelijkse organisatie nam ik van hem over. Gezellig!

Een kort intro: in de jaren 70 verhuisde Bill naar Bordeaux waar hij aan de slag ging als negociant. Zijn voornaamste focus was Sauternes en de kleinere wijnproducenten met wie hij nauw samenwerkte om de kwaliteit in de kelder en wijngaard te verbeteren. Daarbij schreef hij ook oogstrapporten die wereldwijd gewaardeerd werden. Zo ook door Jancis Robertson en Robert Parker. Yep, een wereldreiziger, Bordeaux expert, wijnconsultant en gezelschapsdier.

Wat hij mij heeft bijgebracht is de diversiteit van Sauternes. Even heel simpel gezegd: Ja, het is een zoete wijn, heeft een mooi goudgeel kleurtje en ze schenken het wel eens in een restaurant, Maar ik ga eigenlijk nooit zo vaak voor een toetje (of moet ik dessert zeggen). Dus nee eigenlijk drink ik het bijna nooit.

HO STOP! Precies dat dus. Bij het dessert?! Waarom drinken we het alleen bij dessert?

Nou en dat is dus PRECIES wat Bill duidelijk wilt maken: "Stop saying Sauternes is a dessert wine, it's not a dessert wine!"

Ik heb in die 3 dagen met hem zoveel Sauternes geproefd en de diversiteit is enorm. Prachtige wijnen en eigenlijk zonde dat we hier niet meer aandacht geven. Qua wijnspijs kan je alle kanten op, denk aan foie gras, paling of pittige gerechten. En ja, natuurlijk bij het dessert maar vooral niet te zoet: chocolade schijnt een boosdoener te zijn.

Ik zou best een Sauternes-challenge willen doen. Eens zien hoe creatief we met zijn allen kunnen zijn.

En niet alleen als wijnspijs. Beter nog, drink het om 4 uur 's middags!"A glass of Sauternes later in the afternoon is perfect for extra energy!, aldus Bill.

Bijkomend voordeel: eenmaal geopend kan je het nog makkelijk een maand bewaren. 'Normale' droge wijn kan je na enkele dagen al weg doen. Dus, wat schaf jij de volgende keer aan ;)?

X - Juuls