Our Recent Posts

Tags

Wijnglazen, heel belangrijk!

De meeste mensen leren wijn drinken met een flinke dosis suiker erin. Hoe heet dat spul ook alweer.. Canei? Nog nooit op. Bij mij begon het met witte wijn, droog, maar ook prosecco ging er goed in. Na een wijnspijs diner begon ik (Juuls overigens ook) rode wijn en zoet (dessertwijn) steeds meer te waarderen.

En bedankt trouwens: het maakte mij steeds kritischer wat betreft het kopen van wijn! En wat gebeurd er vervolgens? Er zijn vast zat mensen die hun centjes uitgeven aan een goedgevulde kast met kleding of schoenen, maar ik ben wineglass-addicted. Hé maar echt! Het glas beïnvloedt de wijn. Jij drinkt toch ook liever wijn uit een mooi glas in plaats van een plastic bekertje? Maar even serieus over wijnglazen. Enkele jaren geleden tijdens een wijn-event deed ik mee aan een wijnglazen proeverij: dezelfde wijn in verschillende soorten glazen proeven. Dan merk je echt verschil!

Bijvoorbeeld een sauvignon blanc: het smalle glas = heerlijk aromatisch, het te grote glas = weg geur, weg smaak.

Of een cabernet sauvignon: in het grote Bordeaux glas = super lekker! In het houtgelagerde chardonnay glas = één bak bittere zooi, weg fruit, blegh.

En dat heeft ertoe geleid dat ik een speciale kast in huis heb gecreëerd met mijn wijnglazen. Voor de man des huizes verboden terrein. Ik ben nu op het punt dat ik kan zeggen "Ja! ik heb de belangrijkste glazen in huis". Dat kost wat tijd, dat kost wat geld. Maar zorgt er voor dat je écht goed van een glas wijn geniet. Zonde om je geld aan wijn te verspillen als de smaak niet tot zijn recht komt. Toch?

Zeg nou zelf. Je hebt het vast wel eens meegemaakt:"Ik had in dat restaurant zo een lekker glas wijn" of "Op vakantie was die wijn zo goed". Dan koop je die handel, kom je thuis en valt het vies tegen. De sfeer, setting, beleving is dan ook totaal anders MAAR had je wel het juiste glas? Wie weet lag het daar aan. Sfeer maak je zelf.

Mijn collectie is natuurlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby. Zo kun je het denk ik het beste omschrijven. Deze wijnglazen heb ik, van Riedel. Via mijn werk dus wel zo makkelijk, maar merk maakt niet uit het gaat om de vorm:

- Riesling glazen (smal voor voornamelijk witte wijn, meest toegankelijke glas voor alles) - Oaked Chardonnay glazen (voor houtgelagerd witte wijnen) - Cabernet sauvignon/merlot glazen - Old world Syrah glazen (ik twijfel nog over de nieuwe... dus alle Syrah buiten Europa) - Champagne glazen - Ook wat zonder pootje/steeltje overigens - En ik heb.. - OK ik hou al op! :)

Dus welke glazen kun je het beste in huis hebben als je budget en kastruimte beperkt is? Naar mijn mening zijn er drie soorten glazen noodzakelijk:

1. Een riesling glas (nee daar hoeft niet alleen riesling in) deze is in principe geschikt voor alle wijnen

2. Een oaked-chardonnay glas, zo komt jouw houtgelagerde witte wijn (of rode pinot noir) het beste tot zijn recht

3. En tot slot raad ik ook een cabernet sauvignon glas aan voor de wat tannine rijkere wijnen

Een veel gemaakte fout is dat rode wijn altijd in een groot bol glas moet (zoals oaked chardonnay). Als je het niet weet kies dan het riesling glas. Tannines kunnen anders te erg overheersen en dat is zonde. Soms weet ik het ook niet altijd. Dan probeer ik gewoon verschillende glazen tot ik tevreden ben met de smaak en een glas vol schenk.

Kortom: wijn is beleving en voor de ultieme beleving hoort daar het juiste glas bij! Check https://www.riedel.com/en-nl voor de type glazen waar ik het over heb in mijn verslag.