Our Recent Posts

Tags

#LeukeWijn: Chenin Blanc

Wijn, witte wijn, druiven.. Op het eerste gezicht identiek. Net als tweelingen en toch zo veel verschillen. Laten we het eens hebben over het druivenras chenin blanc. Een wit druivenras wat steeds bekender wordt, met name in Zuid-Afrika staat ie groots aangeplant. Voornamelijk frisse wijnen, met redelijke zuren, tropische tonen en een zekere mineraliteit. Kan ik dat zo zeggen? Even denken.. Tsja het blijft lastig.. wijn omschrijven.

Hoe dan ook! Ondertussen schrijf ik dit onder het genot van een glaasje chenin blanc van Gabrielskloof. Een gave wijn uit het gebied Swartland, Zuid-Afrika. Gewoon omdat het kan, ik heb een productieve dag achter de rug dus dan mag je jezelf wel eens goed verwennen. Toch? =)

Dus ik nam de eerste slok en dacht allereerst “Aah heerlijk” en daarna “Goh dat is anders” want een week daarvoor zat ik met Juuls aan een super gaaf wijnmakers-diner van Florent Baumard in Bistro Le Coeur Amsterdam. Florent, een wijnmaker uit de Loire in Frankrijk en beroemd om zijn prachtige wijnen van de chenin blanc. Wat ik wil zeggen: Chenin blanc uit Zuid-Afrika versus Loire Frankrijk is echt een wereld van verschil! Zelfde druif maar andere smaak. Net zoals zusjes: zelfde familie, andere uhh.. kwaliteiten! (hihi)

In het westen van de Loire maakt Florent Baumard droge, mousserende en zoete wijnen van chenin clanc. Deze kregen wij tijdens het diner te proeven met bijpassende gerechten. Echt.. ik was altijd al fan van Baumard en in combinatie met de Franse keuken (foie gras) nomnomnom!! De dag erna, die daarna, die daarop en eigenlijk nog steeds, kan ik echt nagenieten van zo een avond. Wijn en spijs geeft zo een beleving en hoe mooi zijn de chenin blancs uit de Loire. We begonnen de avond met een Cremant de Loire, heerlijke aperitief gemaakt van chenin blanc, chardonnay en cabernet franc. Op rij een combinatie van frisheid, body en kruidigheid (bestaat dat woord?). Daarna een mooi glas chenin blanc Clos Saint Yves en vervolgens Clos du Papillon (mijn favoriet!). Als tussendoortje een glaasje Quarts de Chaume (check de link voor specifieke informatie). Deze laatste is een bijzonder edelzoete wijn van chenin blanc. Verrassend genoeg dronken we deze niet bij het dessert, Nee! Daar bewaarde ze de Coteaux du layon voor. We dronken het als "tussendoortje" met een kleine amuse (foie gras, tsja mijn guilty pleasure). Want waarom moet zoet altijd op het eind? Florent gaf aan dat in de Loire men juist vaak start met zoet. Een heerlijk koud aperitief. Dus bijvoorbeeld Coteaux du Layon (fris zoet) of als ze iets willen uitpakken een glaasje Quarts de Chaume (spannend, elegant, zoet). En als je de wijnen proeft, dan denk je: inderdaad waarom ook niet?! Dus: vervang je bubbel eens door een zoete wijn, lekker koud YUM!

Bij de vraag welke wijn Florent zelf als favoriet had zei hij het volgende "Het is net als je eigen kinderen, het ene moment prefereer je de ene en het andere moment de andere". Heerlijke opmerking, en ondanks dat ik er nog niet heel veel verstand van heb (kids) geloof ik dat ie gelijk heeft. Het gaat om het moment en "Je krijgt er zoveel voor terug". Toch? Nu begrijp ik het!

Wat ik voornamelijk gaaf vind is dat Florent, naast een ontzettend vriendelijke vent, wijnen maakt van chenin blanc die je MET schroefdop nog even 20 jaar weg kan leggen. EN niets is op eikenhoutenvaten gerijpt. Juist de gedachte dat bewaarwijnen alleen maar met kurk & wijnvat samen gaan is dus niet zo. De schroefdop en het gebruik van RVS-tanks zorgt ervoor dat er, zoals bij kurk wel het geval is, helemaal geen oxidatie mogelijk is waardoor de aroma’s in de fles zich zo (mooi) ontwikkelen.

Doet me overigens denken aan een paar maanden geleden toen ik een fles Savennières Clos du Papillon 2007 bestelde in een restaurant, waarbij de bediening deze vol overtuiging met een sommeliermes wilde openmaken. Na wat gestuntel gaf ik aan dat er een schroefdop opzat (gna gna).

Ga eens na, Florent Baumard gebruikt dus al best lang een schroefdop voor zijn wijnen. Sinds 2003. Afgelopen kerst had ik een fles Clos du Papillon 2002 welke nog wel een kurk had, wat een mooie wijn. Zo blij dat de wijn zelf geen kurk had.. Schroefdoppen zijn wat dat betreft wel iets veiliger.

Ik kan nog wel even doorgaan over het genot van deze wijnen. Ha, dus lang verhaal kort: Baumard moet je echt geproefd hebben! Als je van bijzonder houdt, van chenin blanc, van fris, van complex, van droog, of van zoet. Yep! Eigenlijk geschikt voor iedereen, die er net "ietsje" meer voor wilt betalen (Voor beter betaalbaar is deze combinatie ook al erg gaaf).

X - Max