Our Recent Posts

Tags

#Hotspot: Gast-Sommeliers bij Fnidsen

Hoe wij ons voor wijn zijn gaan interesseren kwam weer naar boven toen we bij Fnidsen waren afgelopen maandag. Fnidsen is een restaurant, wijnlounge en hotel in Alkmaar en geopend eind 2018. Ongeveer een maand geleden hadden wij hier zelf gegeten met familie en dat beviel goed!

Zodoende werden wij gevraagd om een keer als gast-sommeliers de wijn & spijs te verzorgen, ach ja waarom niet! En dat was dus afgelopen maandag. Zo een 8 jaar geleden werden wij zelf verwend met een heerlijke wijn & spijs avond. Yep en daar is onze passie eigenlijk begonnen... Super interessant hoe een wijn zo mooi kan aansluiten bij een gerecht dachten wij. Destijds vonden we zoete wijnen helemaal niks, maar in combinatie met het gerecht was het opeens wél lekker. Net al rode wijn eigenlijk. Als beginnende wijndrinkers waren we vooral fan van droog wit, likkie hout erbij... Oja en bubbels!

Samen met chefkok Sam werd er een 4-gangen menu opgesteld. Om een tweelingruzie te voorkomen mochten we allebei onze eigen wijn uitkiezen. Het werd een 4 gangen diner met 2 halve glaasjes per gang, onbedoeld toch een soort wedstrijd.. Welke wijn past er nu beter bij het gerecht? Max versus Juuls! #pickaside

Het menu:

Aperitief: Graham Beck Brut - (Robertson, Zuid-Afrika)

Gang 1: Kabeljauw - bitterbal van kabbeljauw en aardappel - waterkers - yoghurt - mosterd Linkerglas: Matetic Corralillo Sauvignon Blanc (Chili, San Antonio Valley) Rechterglas: Marco Porello Roero Arneis (Italië, Piemonte)

Conclusie: Oei.. heerlijk en zoveel smaken. Dit gerecht kon eigenlijk bij allebei de wijnen. Het was zowel fris als romig, maar wat match je eigenlijk met mosterd? Wie het weet mag het zeggen =). Zowel fris als romig, de Sauvignon blanc van Matetic bleef door de zuren goed overeind, maar de Arneis kon de romige smaken beter aan. De mening van het publiek ging alle kanten op. Tsja we zijn er eigenlijk nog steeds niet over uit. Gang 2: Zwaardvis - tartaar - citroenolie - tzatziki Linkerglas: Steenberg Sphynx Chardonnay (Zuid-Afrika, Constantia) Rechterglas: Miraval Rosé (Frankrijk, Provence)

Conslusie: Twee totaal verschillende wijnen. We wilden gewoon eens wat anders. Sphynx Chardonnay omdat wij vroeger alleen maar Chardonnay dronken en dan met name houtgelagerd. Nog steeds zijn we fan maar we zijn erachter gekomen dat er meer is dan alleen dat (hallelujah). Wel is de Sphynx Chardonnay niet te hoog in alcohol en is de vergisting niet té lang op eikenhoutenvaten gerijpt. Dat maakt het naast vol ook heerlijk fris. Voor Miraval kozen wij omdat rosé vergeten kan worden in een wijnspijs-menu (waarom alleen in de zomer op het terras?) én het is gewoon een hele goede rosé. Beide wijnen bleven goed overeind staan bij het gerecht. Miraval rosé heeft mooie bitters in de afdronk die heerlijk aansloten bij de tzatziki en citroenolie. Sphynx Chardonnay had zowel body als frisheid wat typisch was voor het gerecht. Beide heerlijk, maar neem wel eerst een slok van de rosé voor je de chardonnay proeft. Anders valt de rosé weg, en dat is zonde! Gang 3: Bavette met pure van chocolade en citroen - sperziebonen - krokant spek - mousseline van aardappel Linkerglas: Louis Guntrum Pinot Noir (Duitsland, Rheinhessen) Rechterglas: Château Fuissé Juliénas (Frankrijk, Beaujolais)

Conclusie: Interessante keuze van de chef. We kozen juist voor wat stevigere wijnen uit de Beaujolais en Duitsland, aangezien men altijd denkt dat pinot noir of gamay alleen maar fruitig en soepel kan zijn. Nou deze wijnen hebben wel meer dan fruit! Een goede bite, kruidig, zwoel. Gewoon heerlijk. Je zou er in de winter nog warm van worden. Daarom ook leuk dat Sam gewoon voor bavette ging als hoofdgerecht. Waarom geen pinot noir of gamay bij steak? Vooral de Juliénas (Gamay) bij de bavette in combinatie met de subtiele tonen van pure chocolade was een perfecte combinatie.

Gang 4: Lemon meringue - witte chocolade - madelaine - vanille roomijs Linkerglas: Château Lafaurie-Peyraguey Sauternes La Chapelle (Frankrijk, Bordeaux) Rechterglas: Domaine des Baumard Côteaux du Layon (Frankrijk)

Conclusie: Ok dit is een interessante vergelijking. Een tijdje terug (zie post Baumard) hadden we Côteaux du Layon in combinatie met een citrus taartje. Je zou bijna zeggen dit is "the match". Maar de Sauternes was toch de winnaar. De wijnen lagen wel erg dicht bij elkaar qua stijl. De Sauternes was minder stroperig dan je wellicht gewend zou verwachten. De wijn van Baumard had slechts iets meer zuren. Dat overheerste bij dit dessert waar de witte chocolade, vanille ijs, en madelaines toch de overhand in namen. Dus conclusie: Sauternes bij het dessert, Baumard lekker koud op het terras als aperitief (dat zouden meer mensen moeten doen!). And the winner is.... Lastig! Max & Juuls dan =) Een super geslaagde avond met gezellige mensen, een spannend menu en mooie wijn.

X- Max