Our Recent Posts

Tags

#LeukeWijn: A taste of DUTCH

Ik kom weinig in het oosten van het land. Eigenlijk helemaal niet, misschien vroeger ooit met ponykamp (goeieouwetijd). Maar toevallig was ik laatst voor werk in Hengelo wegens de opening van een nieuwe vestiging van Hanos. Het leuke van zo een event is dat er ook veel andere leveranciers aanwezig zijn. Zo werd ik door een wild vreemde enthousiaste man begroet met "Hi hoe is het!?". Dit zijn van die momenten dat je aan jezelf gaat twijfelen.. heb ik deze persoon op een wijnevent ontmoet en misschien toch een glaasje teveel gedronken? Of kent hij mijn tweelingzus? Ha, het was toch het laatste. Eduardo, de exportmanager van wijnhuis Montes uit Chili. Je krijgt de groetjes Juuls;). Later raakte ik aan de praat met een vriendelijke vrouw: Ilse Visscher, zij bleek haar eigen wijn bij de Hanos te verkopen, wijn uit Twente! Samen met haar man Roelof bezit ze één van de grootste wijngaarden van Nederland, Wijngaard Hof van Twente. Hier worden druiven verbouwd die goed gedijen in het noordelijke klimaat. In samenwerking met Neerlands Wijnmakerij produceren zij de Nederlandse wijn-lijn "A taste of Dutch Wine". Het label ziet er al gaaf uit. Super leuk om cadeau te geven of voor de toerist. En dat de inhoud kwalitatief ook nog goed is maakt het nog leuker!

Dutch white wine: een blend van de druivenrassen Johanniter, Solaris en Riesel. Natuurlijk proef je dat de wijn anders is. Het is geen welbekende pinot grigio of chardonnay. De wijn heeft frisse zuren en wat bittertjes, dat maakt het niet zomaar een slobbertje. Het zou naar mijn mening hierdoor nog gastronomisch goed inzetbaar zijn. Het is een witte wijn die wel wat kan hebben. En zeker op het terras, tijdens het familiefeest en inderdaad als cadeau een goede inzet, een echte plezierwijn. Dutch rosé wine: deze rosé is gemaakt van de rode druivenrassen Regent en Pinotin. Een redelijk donkere rosé wel. Want ja, tegenwoordig is hoe lichter, hoe lekkerder. Denkt men! De typische lichte rosé wijnen zijn al enige tijd een trend, en ja zijn vaak ook lekker. Al zijn er zat producenten die hun rosé zo licht mogelijk maken puur omdat het een trend is. Dit kan echter de smaak van de wijn ook verpesten. De kleur van de wijn verkiezen zij boven de smaak. Er wordt vergeten dat er in iets donkere rosé juist zoveel smaak zit. Over het algemeen vind ik ze vaak wat steviger, iets meer tannines en meer fruit. Deze rosé heeft zelfs iets weg van Cabernet Franc als je het mij vraagt, lekker hoor.

Dutch red wine: mijn favoriet van de drie! Net als de rosé een blend van Regent en Pinotin. Blind zou ik de wijn geplaatst hebben ergens in Oostenrijk. Heerlijk fruitig met een tikkie hout, dit zorgt voor een toegankelijke wijn met net dat beetje extra. Iets gekoeld nog lekkerder, vooral met de huidige temperaturen. Mijn kijk op Nederlandse wijn is na vandaag wel veranderd. Of naja, ik heb er eindelijk een mening over: yum! Ook leuk, ik liet Juuls de wijnen blind proeven. Zij dacht dat het wijnen uit de Loire, Frankrijk waren. Nou das toch best een compliment! Heerlijke Loire wijnen uit het oosten van Nederland;)