Our Recent Posts

Tags

#LeukeTip: Voor de structuurjunkie!

Juuls & ik hebben vaker momenten gehad waarbij je wijn moet/mag/wilt proeven. Denk aan een serieuze voorbereiding voor een wijnexamen als bij de Vinologenopleiding, of voor het NK-blindproeven. Maar ook op momenten als een vrijmibo, of een "breekt zo lekker de week" wijnmoment. Dan proef je nog eens wat en dan heb je niets om het op te noteren. Niet altijd noodzaak maar wel als je iets hebt geproefd waarvan je denkt "Gaaf, die kan op de wishlist"! Ikzelf heb heel wat verfrommelde A4tjes in mijn tas teruggevonden, uiteindelijk gedoneerd aan het oud papier. Met onze maandelijkse proefclub heb ik wel een klein notitieboekje, omdat ik die gratis kreeg bij een bestelling... Maar goed, daar zit geen structuur in: ik noteer wat, en bij de tweede wijn ook, een beetje bij de derde wijn.. en zo wordt het steeds een zin minder. En niet omdat de wijn naar mijn hoofd stijgt, want ik spuug wel uit hoor! Alleen soms kan je niet echt benoemen wat je proeft, of weet je niet waar je moet beginnen. Dan heb je wat structuur nodig. Tot voor kort ontdekte ik dus het wijnnotitie boekje Structuurjunkie Wijnnotities van Cynthia Schultz. Het leuke aan dit boekje vind ik dat het niet al te moeilijk is en zowel geschikt voor de wijnliefhebber als de echte wijnnerd. Aan de hand van de basisstappen van het wijnproeven (kleur, geur, smaak) kun je makkelijk per stap je notities bepalen. De geur vind ik vaak lastig te bepalen. Wat ruik je nou precies? Een aantal jaar geleden ben ik eens bij Ctaste in Amsterdam geweest, in het donker eten. Waar ik toen overtuigd was dat ik bloemkool op mijn bord had, bleek het risotto (Uhhhh... oeps! hihi).

In het boekje is een klein aromawiel toegevoegd om je op weg te helpen. Bij de smaak kun je onder andere aangeven of de wijn veel zuren heeft, tannines of body. Verder heb je ruimte voor eigen notities en natuurlijk jouw conclusie. Hoeveel sterren geef je de wijn van 1 tot 5? Vind je hem helemaal de bom, lekker of bah! Of kijk je eerder naar de stijl, afdronk of balans. Je bepaalt het zelf!

Naar mijn mening ideaal voor de wijnproever die wel wat structuur kan gebruiken en/of die zijn beste (en misschien slechtste?) wijnmomenten niet wilt vergeten. Het past ook makkelijk in je tas dus mooi meegenomen;)

Cheers!

X- Max

 

©2018 by De Wijntweeling. Proudly created with Wix.com